Jak jsme degustovali Jamesony

20. května 2009 v 22:27 | JR |  ostatní
Aby to nevypadalo, že neděláme nic jiného, než se bereme, pak se to snažíme legalizovat, jezdíme do ciziny a chodíme do divadla, je nutné zmínit též jiné kulturně-společenské akce, které se u nás doma konají. Tak kupříkladu minulou sobotu jsem konečně přikročil k dlouho slibované degustaci mé oblíbené irské whisky značky Jameson.

Abyste tomu rozuměli, nejsem ani zdaleka znalcem tvrdého alkoholu, whisky už vůbec ne, ale co jsem tak kdy v životě ochutnal, tak nejvíce mi utkvěla na jazyku právě irská whisky výše uvedené značky. Nějak jsem to neprozřetelně prořekl na veřejnosti a od té doby se tak nějak traduje, že "jsem na Džejmsna". Pravda, je to jedna z těch polopravd, které nijak nevyvracím, obzvláště mají-li takové sympatické důsledky, jako že se mi v relativně krátké době, v které jsem slavil vánoce a bezvýznamné životní výročí, sešly doma hnedle 3 lahve, navíc každá jinak stará.

Jedna, jakoby chybějící, sklenička na tomto snímku má skrytý symbolický význam v tom, že jsme na jednoho z kolegů museli (dlouho) čekat. Hádejte na koho?

Právě to bylo popudem k uspořádání akce na které jsme společně s nejvěrnějšími druhy ochutnávali (rozuměj degustovali) sedmi, dvanácti a dokonce i osmnáctiletého Jamesona.
Můj vztah k tvrdému alkoholu, kromě toho že jej mám ze zdravotních důvodů výrazně nedoporučen (rozuměj zakázán) je asi takový, že ve společnosti kamarádů, když je dobrá nálada a zrovna neberu žádné prášky, tak si klidně panáčka dám. Proč ne. U nás v kraji je velmi oblíbený rum, zejména díky panu lékárníkovi MB, neúnavnému to propagátorovi této podivné přeměny brambor v kapalinu, a tak nějak lokálně patriotsky je povinná i Becherovka. Občas nepohrdnu sklénkou něčeho takového, stejně jako když někdo přinese dobrou domácí slivovičku, či jiný ovocný destilát. Svého času (hlavně z hecu) frčela ještě kmínka, ale whisky se v naší společnosti příliš neholduje.

V pozadí za baterií Jamesonů s skromě krčí 12tiletá "Tulamórka", kterou přinesl pan krajský rada, který jaksi konvertoval od církve Jamesonské k oné druhé značce. Byla nesoutěžní, byla by poznat už podle barvy.

Po dlouhodobém zkoumání jsem dospěl k názoru, že tvrdý alkohol se dělí na ten co se pije ve společnosti (rum, becherovka, ovocné destiláty) a takový ten osamělý domácky pijácký (především whisky a koňak). Možná to není pravda, ale já osobně to tak mám. Nikdy by mě nenapadlo dát si doma sám paňáka rumu, dokonce ani slivovice (výjimku tvoří Becherovka, coby likér, u těch to asi jde, čistě ze zdravotních důvodů, samozřejmě), nechutná mi to samotnému. Naopak whisky si rád dám občas takhle večer, když nemám v ledničce pivo (což je většinou, protože jsem líný nakupovat), nebo když se mi nechce otevírat celou láhev vína. Naopak whisky mi zase nechutná v hospodě (prostě si to tam nevychutnám).

A vůbec, tohle přece neměla být nějaká moje zpověď, prostě jsem jenom nějak přetáhnul beztak dost upovídaný úvod. Víte co, já už to vezmu stručně po DJovsku, tj. v bodech:

To se nám to hoduje, když... nám lidi dávají Jamesony
  • degustace proběhla s mnohem menší účastí, než jsem čekal, dorazil pouze pan krajský rada PK a pan lékárník MB s chotí, což nebylo mnoho, na to, jaké všechny zásoby dobrot jsme nakoupili
  • testovali jsme to tak, aby nikdo nevěděl jaký ročník přesně pije a měli jsme si tipnout. Rozhodčí a vrchní podavačku sklenic dělala má drahá polovička
  • Nikdo neuhodl všechny. Přistupovali jsme k tomu tak, že to, co nám nejvíce chutnalo jsme považovali za tu nejdražší tj. 18tiletou, což se později ukázalo jako omyl
  • nejvíce všem chutnala 12tiletá
  • mezi 7mi a 12tiletou je výrazný skok
  • 18tiletá kolegům degustátorům vůbec nechutnala (pan PK v ní prý dokonce cítil mýdlo)
  • já se s tím tak dalece neshoduji, já vidím výrazný rozdíl mezi 7mi a oběma 12ti i 18tiletou, pouze jsem degustací zjistil, že mezi 12ti a 18tiletou nepoznám prakticky rozdíl, takže proč zbytečně utrácet?
  • - schwarzwaldská šunka, kterou jsem měl už od Vánoc byla moc dobrá
  • - výborné byly i sýry z nově otevřeného sýrového butiku (mou nebohou peněženkou budiž proklet její majitel)
  • - pochutin bylo tolik, že ani nedošlo na sýrové fondue, které přinesli manželé MB
  • - po oficiální degustaci jsme si pustili film Valkýra s T. Cruisem, dalo se na to sice koukat, ale kdyby byl býval prošel můj první návrh - Bolt (kreslený pes), bývali bychom se byli bavili mnohem více
  • - Když jsme s panem lékárníkem přistoupili k tradičnímu půlnočnímu Wolfensteinovi (já chodím, on střílí), zradila mne klávesnice, která vůbec nefungovala, potvora (druhý den jsem ji rozebral, trochu protřepal a už zase funguje, nechápu)
  • - 12tiletý Jameson se prakticky vypil (včera jsem dopíjel zbyteček), v ostatních zůstalo dost a dost na dlouhé večery osamělého popíjení

Závěrem laboratorních prací bych řekl, že pokus se podařil.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 jm jm | Web | 21. května 2009 v 7:01 | Reagovat

Coby nostalgickou vzpomínku na starou vlast mám v práci v lednici krajskou pálenku na večer si občas cucnu, když mě někdo potěší nebo naopak nepotěší.

Jelikož toho bechera se mnou ale nikdo nechce pít, tak ho piju obvykle osamoceně ve společnosti.

2 Littlekey Littlekey | 21. května 2009 v 8:57 | Reagovat

Jen drobná poznámka, nekonvertoval jsem, přijímam s radostí pod obojí. Jsem rád, že jsem mohl ochutnat tu osumnástku, a také jsem rád, že mi nechutnala, a že si jí tím pádem nemusím kupovat :-)

3 Vláďa Podracký Vláďa Podracký | 21. května 2009 v 22:42 | Reagovat

Járo, tvůj přínos domácí gastronomii a kultuře stolnické jest nesporným. Myslím, že po "Pečeme s rumem" jde o další počin hodný následování.

4 JR JR | 22. května 2009 v 8:44 | Reagovat

VP: :-) doufám, že se dneska uvidíme na přednášce!

5 Sargo Sargo | 22. května 2009 v 20:18 | Reagovat

Whisky, olivy, další whisky... ještě že je tam ta šunka, takže i oko milovníka malinových šťáv má na čem s potěšením spočinout. :-D

6 VP VP | 23. května 2009 v 10:29 | Reagovat

Tož omluva, včera jsem to do Sokolova psychicky nezvládl. Čeká mě půlmaraton v Marktredwitz a představa že budu, byť jen virtuálně, cestovat až do Patagonie byla natolik vyčerpávající, že jsem si nakonec musel otevřít lahvinku vína a na gauči se zkoncentrovat... :-)

7 JR JR | 24. května 2009 v 7:27 | Reagovat

VP: tož co na to říct, než že je to škoda. Býval by se byl příchodem vás dvou počet diváků zdvojnásobil :-)
Ba ne, myslím, že se to celkem povedlo, i když mi sokolovské publikum připadalo tak nějak míň reagující než varské, ale to může být souhra náhod.

8 lékárník MB lékárník MB | 25. května 2009 v 12:33 | Reagovat

ráno jsem vstával s poměrně těžkou hlavou, z čehož jsem učinil závěr, že moje vnitřní ústrojí je zařízeno na spalování bramborového popř. ovocného ethanolu. Na ten hnědej nesmysl z obilí prostě nejezdím. Jinak šunšiška byla ohromná.

9 Mr. DJ Mr. DJ | 27. května 2009 v 21:19 | Reagovat

DJ zmíněn, mé ego ukojeno :)

Velice lahodný článek. tvrdému alkoholu se vyhýbám. Stál mne mnoho bolesti, proto jsem onehdá tam, kde by chtěl žít každý, když přistála první slivovice (kterou vyloženě nesnáším), už viděl barevně. Naštěstí se dá dost velká část lidí přemluvit na becherovku (zbytek ji nenávidí). To je jediné tvrdé, které mohu i ve vyšším množství s chutí.

Ale Jameson a tulamorka, to jsou dvě značky (když nepočítám Glenfiddich atd.), které jsou vyložené lahůdkou a šetřím si je na lepší chvíle. Po tomhle článku přehodnotím, jestli přece jenom nezačnu konzumovat náš bar. Doposud jsem tvrdý doma ucucával pouze ve chvílích opravdu, ale opravdu brutálního nasrání,  nesprávné, ale fungující. Celkem to bylo 4x za život.

Ono se to taky blbě pije, když je žena už potřetí těhotná.

Pěkné čtení, při kterém popíjím rýňáček. :)

10 JR JR | 27. května 2009 v 21:44 | Reagovat

DJ: legrace... já taky popíjím rýňáček... :-)

11 RO RO | 8. června 2009 v 17:55 | Reagovat

inu, pěkně jste se poměli, co mě má alkoholem zničená paměť neklame, tak 12letý Jameson je skvost... No a když už jsi tak zavzpomínal na tu módní lihovinu, kterou jsme těžce lovili ve Felbertově, tak jsem si všiml, že kmínka tu v jednom místním obchůdku bývá dosti často hojně zásobena! Až si na to vzpomenu, tak přivezu... :-)

12 JR JR | 9. června 2009 v 7:26 | Reagovat

RO: máš pravdu, že kmínka by si zasloužila samostatnou stať. Popřemýšlím o tom :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama